Zobacz również


Czarna herbata znana jest powszechnie na całym świecie, co bezsprzecznie świadczy o jej wyjątkowości i mocnym zakorzenieniu w historii cywilizacji. 

Dziś czarna herbata powszechnie raczy podniebienia niemal wszędzie i być może to wpływa na niedocenianie jej ogromnych właściwości prozdrowotnych, szerokiej kultury jej spożywania czy bagatelizowanie liczności obecnych jej odmian.

Zdecydowanie warto jednak przyjrzeć się temu, co towarzyszy człowiekowi każdego dnia i odkryć wszystkie tajemnice, które zawarła w sobie przez laty ta pyszna, czarna esencja.

Właściwości prozdrowotne czarnej herbaty

Za właściwości prozdrowotne czarnej herbaty odpowiadają zawarte w niej substancje, których badacze wyróżnili niemal 300. W jej niepozornych listkach odnaleźć można pobudzającą teinę, która odpowiedzialna jest za minimalizowanie uczucia zmęczenia, poprawę procesów poznawczych takich jak pamięć uwaga czy koncentracja oraz podniesiony nastrój.

Wraz ze stymulacją pracy serca i wzmożoną wentylację ze strony układu oddechowego jest w stanie pobudzić organizm człowieka do pracy. Czarna herbata oddziałuje również moczopędnie, co zapewni skuteczne usunięcie zalegających toksyn.

Zawiera ona w sobie składniki mineralne w tym wapń, który wzmacnia kości, magnez wspomagający układ nerwowy oraz pobudzający grasicę i trzustkę cynk. W czarnej herbacie obecne są również witaminy A, C oraz witamin z grupy B.

Czarna herbata - na jakie dolegliwości?

Czarna herbata z powodzeniem wykorzystywana może być do niwelowania przykrych objawów, występujących ze strony układu pokarmowego.

Picie tego rodzaju herbaty jest zdecydowanie polecane po spożyciu ciężkostrawnych dań, ponieważ:

  • wspiera ona mikroflorę jelitową
  • zapobiega rozwojowi bakterii patogennych w układzie pokarmowym
  • wspomaga ochronę błony śluzowej jelit i żołądka
  • niweluje uporczywe objawy biegunki
  • pomaga przy wystąpieniu zatrucia pokarmowego
  • minimalizuje występujące zaburzenia układu trawiennego
  • daje ukojenie przy bólu brzucha

Na tym nie kończą się korzyści płynące z picia czarnej herbaty, bowiem dzięki zawartym w niej substancjom odżywczym:

  • zapobiega rozwojowi wolnych rodników i ich negatywnemu wpływowi na organizm
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II
  • chroni przed chorobami kardiologicznymi
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • wspiera odporność

Czarna herbata może stać się remedium w sprawach urodowych np. przy występowaniu zaczerwienienia lub opuchlizny oczu. Torebki herbaty wystarczy po zaparzeniu i odczekaniu momentu do ich wystudzenia nałożyć na powieki w ramach okładu.

Taki relaksujący zabieg przynosi efekty już po upływie 15 minut.

Rodzaje czarnej herbaty

Kultowa czarna herbata doczekała się wielu swoich odmian, z których smakosze zdecydowanie powinni przetestować wszystkie.

Do jej rodzajów należą:

  • English Breakfast - typowo brytyjska mieszanka czarnych herbat, której mocny i wyrazisty smak i aromat mają szansę zapewnić wspaniały, orzeźwiający poranek
  • Earl Grey - klasyk z dodatkiem aromatyzacji bergamotką, swoją nazwę bierze od jej konesera hrabiego Charlesa Grey'a, który otrzymał ją jako prezent i umiłował gorycz czarnej herbaty z cytrusowym posmakiem
  • Ceylon - produkt wprost ze Sri Lanki, której wilgotny klimat stwarza herbatę o delikatnym smaku, która niesie za sobą idealny stan pobudzenia
  • Darjeeling - o zdecydowanie mniejszych listkach i kwiatowym aromacie, stanowi najlepszą produkt herbaciany Indii
  • Yunnan - o zaskakującym ostrawym posmaku
  • Assam - świetny zamiennik kawy, za sprawą swojego mocnego smaku

W te i inne kompozycje czarnej herbaty zaopatrzyć najlepiej jest się w herbaciarniach lub automatach vendingowych, spotykanych m.in. w galeriach handlowych, urzędach lub szkołach, ponieważ oferują one naprawdę szeroki przekrój jej całej gamy smakowej.

Sposoby parzenia

By zadbać o odpowiednie zaparzenie czarnej herbaty i wydobycie z niej wszystkich drogocennych właściwości należy parzyć ją w wodzie średnio twardej lub miękkiej. Susz należy zalać od razu po zagotowaniu wody.

Jeśli chce się uzyskać właściwości pobudzające herbaty należy parzyć ją nieco krócej,  mniej niż 3 minut. Efekt uspokajający można otrzymać po dłuższym, ponad 5 minutowym zaparzaniu.

Prawidłowe przechowywanie czarnej herbaty powinno odbywać się w dokładnie zamkniętych, suchych pojemnikach, które umieszczone zostały w miejscu bez dostępu do światła. Warto zadbać również, by nie przenikały jej żadne obce zapachy oraz by trzymać ją w temperaturze pokojowej.

Przeciwwskazania

Czarna herbata mimo, iż posiada wiele różnorodnych wskazań do spożycia a w jej składzie odnaleźć można liczne substancje odżywcze nie jest wskazana dla osób, które:

  • cierpią na niedokrwistość
  • znajdują się w grupie ryzyka wystąpienia anemii
  • borykają się z kamicą nerkową
  • doznały czynnościowego zaburzenia nerek
  • są w ciąży
  • karmią piersią

Czarna herbata - ciekawostki

  • Oryginalnie czarna herbata przez przedstawicieli Chin nazywana była czerwoną. Działo się tak, ponieważ rodzaj przypisywali oni po kolorze naparu, a nie jak miało to miejsce w Europie - po kolorze suszu.
  • Herbata stanowiła niegdyś walutę.
  • Napar z czarnej herbaty bez dodatku substancji słodzących posiada 0 kcal. Jej właściwości moczopędne, obecność substancji pobudzających i brak kaloryczności mogą wpłynąć korzystnie na proces odchudzania.
  • Herbata wbrew obiegowej opinii nie odwadnia - a wręcz przeciwnie, ma duży potencjał nawodnienia organizmu.
  • Czarna herbata w połączeniu z cytryną nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka.
  • Zawarty w czarnej herbacie fluor może wpływać na zdrowie zębów i dziąseł oraz zapobiegać rozwojowi próchnicy.
  • Czarna herbata stanowić może rozkosz dla podniebienia o poranku, urozmaicenie przerwy w pracy lub ukojenie na wiele dolegliwości. Nic więc dziwnego, że od zarania dziejów nieprzerwanie towarzyszy ona ludziom na całym globie.
  • Dlatego warto sprawdzić wszystkie dostępne jej warianty i wybrać ten, który jest zgodny z indywidualnymi preferencjami.