Zobacz również


Kawa – napój, który wiele osób spożywa codziennie. Ma on za zadanie pobudzić i dodać energii na cały dzień. Ale kawa to również niepowtarzalny aromat i smak, który może się różnić w zależności od wielu czynników. Każdy ma swoje preferencje co do sposobu przygotowania i dodatków do tego napoju. W jaki sposób można jeszcze bardziej podkreślić jego walory smakowe?

Co wpływa na smak kawy?

przyprawy-do-kawyNie jest tajemnicą, że smak kawy będzie się różnił w zależności od jakości i rodzaju użytych ziaren. Arabika cechuje się łagodnym, delikatnym, lekko korzennym smakiem. Ma niższą zawartość kofeiny niż robusta.

Ta druga ma mocniejszy i bardziej gorzki smak. Świetnie pobudza do działania. Często miesza się oba rodzaje ziaren kawy, by skorzystać ze wszystkich ich atutów.

Kluczowa jest także jakość i temperatura wody używanej do parzenia kawy. Twarda lub wysokozmineralizowana woda sprawi, że napój będzie bardziej gorzki.

Z kolei woda niskozmineralizowana nada kawie kwaskowatości. Zalanie ziaren wrzątkiem może pozbawić napar olejków eterycznych. Ważne jest również utrzymanie ekspresu do kawy w dobrym stanie. Kawa z ekspresu ma niepowtarzalny smak – dobrze jest jednak pamiętać o regularnym czyszczeniu urządzenia.

Na smak napoju wpływa też stopień zmielenia ziaren.

Drobno zmielona kawa wymaga krótszego parzenia. Jest także mocniejsza i bardziej intensywna.

Przyprawy do kawy

cynamonNawet niewielka ilość przypraw potrafi odmienić smak napoju.

Kardamon nada mu niepowtarzalnego aromatu. Nie wolno jednak przesadzić z jego ilością, ponieważ jest dość ostry.

Cynamon może stanowić zarówno uzupełnienie smaku, jak i dekorację kawy. To dobry dodatek do rozgrzewającego napoju na zimę.

Szczególnie w okresie świątecznym sprawdzą się także przyprawy do pierników.

Syropy smakowe do kawy

Dodanie do kawy ulubionego syropu jest świetną opcją dla osób, które wiedzą, jakiego smaku oczekują. Każdy smak doda naparowi indywidualnego charakteru i nada się na inne okoliczności.

Jednymi z najpopularniejszych syropów są na przykład waniliowy, migdałowy czy kokosowy.

Kwiaty do kawy

Latte będzie smakowało świetnie w połączeniu z wodą różaną. Kawę z dodatkiem róży docenią także miłośnicy kardamonu. Smak mokki warto dopełnić lawendą. Kwiaty lawendy można też dodać do ziaren przed zmieleniem.

Nuty kwiatowe mają nie tylko walory smakowe i estetyczne, ale czasami również lecznicze.

Czekolada i kakao do kawy

To jedne z bardziej klasycznych dodatków do kawy. Kakao ma wiele wartości odżywczych, a poza tym pysznie smakuje. Zarówno kawa, jak i kakao mają właściwości pobudzające. Miłośnicy słodyczy skuszą się z pewnością na wariant, który jest już bardziej deserem niż napojem – kawę z czekoladą i bitą śmietaną.

Masło do kawy

Masło również może stanowić dodatek do kawy. Taki napój ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników – do charakterystycznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Jest on popularny szczególnie w diecie paleo. Masło sprawia, że kawa jest bardziej kremowa.

Sól do kawy

Szczypta soli pozwala zniwelować gorycz kofeiny i wydobyć z niej intensywny aromat. To trik popularny przede wszystkim w krajach skandynawskich, na Węgrzech i w Turcji.

Alkohol do kawy

Odrobina whisky, likieru, brandy lub tequili nada kawie rozgrzewających właściwości. Dla ochłody można sięgnąć np. po espresso z tonikiem.

Lody do kawy

lody-2Lody do kawy to idealny przepis na deser w upalny dzień. Taki napój najczęściej jest przyrządzany z bitą śmietaną i innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak np. cynamon.

Cytryna do kawy

Kawa z cytryną to rozwiązanie dla osób, którym nie przeszkadza mocno cierpki smak. To połączenie jest cenione ze względu na jego możliwość przyspieszenia spalania tłuszczu.

Cytryna ma dużo właściwości zdrowotnych, które można „przemycić” dodając ją do napoju.

Miód do kawy

Miód jest zdrową alternatywą dla cukru. Dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych i zapewnia wspaniały smak i aromat kawy.

Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze.

Dlatego przed dodaniem go do kawy trzeba poczekać, aż napój lekko wystygnie.

Jajko do kawy

Kawa i jajko to połączenie, o którym nie słyszy się często. Żółtko należy utrzeć z cukrem, a uzyskaną puszystą masę wlać powoli na wierzch kawy. Na wierzchu powinna utworzyć się pyszna, delikatna pianka.

Olej kokosowy do kawy

Ten składnik od jakiegoś czasu jest coraz bardziej popularnym produktem spożywczym. Spożywanie kawy z olejem kokosowym może pozytywnie wpłynąć na metabolizm i zwiększyć poziom energii.

Twoja kawa, Twój smak

Wybór dodatków do kawy jest bardzo indywidualną kwestią. Jednak to sprawia, że każdy ma możliwość stworzenia oryginalnego, niepowtarzalnego napoju, który będzie odzwierciedlał jego preferencje.

Dodatki do kawy to nie tylko mleko i cukier.

Przyrządzenie niezwykłego naparu nie wymaga też dużych nakładów finansowych – można używać składników, które znajdują się w każdym domu, jak np. miód czy cynamon. Fani tego napoju powinni wykorzystać możliwość łączenia kawy z różnymi dodatkami, by odkryć nowe smaki.

Poza domem warto natomiast skorzystać z szerokiego i różnorodnego asortymentu oferowanego przez automaty sprzedające Gutmat. Nasze automaty sprzedające to pyszna kawa, wszędzie tam gdzie jest potrzebna!