Chcąc poznać go jednak nieco bliżej, warto zastanowić się nad tym, co istotnie wpływa na jego smak. Jednoznaczna odpowiedź nie istnieje, choć wskazać można pewne czynniki, które mają na to znaczący wpływ.
Jak odmiana oraz miejsce uprawy przyczyniają się do smaku kawy?
Dla wielu osób zaskoczeniem może być podział rodzajów kawy. Do najbardziej rozpoznawalnych i najłatwiej dostępnych w sklepach na pewno zaliczyć trzeba arabicę oraz robustę, ale podział ten jest zdecydowanie bardziej skomplikowany. Nawet samej kawy arabica istnieją dziesiątki odmian, a przecież dodatkowo można je między sobą mieszać. Właśnie w taki sposób uzyskać można oryginalny i niespotykany smak. Kombinacji jest naprawdę wiele, dzięki czemu specjaliści mogą wciąż opracowywać kolejne aromaty i walory smakowe, które później zaprezentują koneserom pysznej kawy.
Dużą rolę odgrywa także miejsce uprawy. Jakie czynniki są w tej kwestii najważniejsze?
Między innymi wysokość uprawy oraz panujący tam klimat, typ gleby oraz znajdujące się tam minerały, a także topografia terenu. Z tego powodu ziemie pod plantacje kawy są odpowiednio dobierane i sprawdzane, tak aby uzyskać zadowalający efekt i oczekiwany smak. To właśnie dlatego na opakowaniach kawy zawsze można znaleźć informację o tym, z jakiego kraju ona pochodzi. Dzięki temu można wiedzieć, czego spodziewać się po jej smaku.
Nie bez różnicy pozostaje także sposób prowadzenia upraw, choć to może być niezwykle trudne dla przeciętnego konsumenta. Największe znaczenie mają oczywiście stosowane chemikalia, których używać można na plantacji, ale również sposób sadzenia i przycinania roślinek.
W jaki sposób można odróżnić kawę wysokiej jakości od tej jakości średniej lub niskiej?
W przypadku plantacji wysokiej jakości kawa jest zbierana ręcznie, aby wszystkie owoce były tej samej dojrzałości. Na plantacjach niskobudżetowych, często zbierane są one maszynami, co sprawia, że do zbiorów trafiają owoce o różnym stopniu dojrzałości, co nie pozostaje bez wpływu na ostateczny smak kawy.
Przetwarzanie i parzenie. Co warto wiedzieć?
Zanim kawa zostanie przetransportowana i wypalona, ziarna koniecznie powinny być wysuszone. Proces palenia wydaje się być skomplikowany i wyodrębnić można różne jego rodzaje. Na przykład metodę suchą. Na czym ona polega? To właśnie w taki sposób przetwarza się większość kawy arabica, która pochodzi z Brazylii, a także większość kaw pochodzących z Etiopii, Haiti, czy Paragwaju. Nie używa się jej natomiast na terenach wilgotnych, które uniemożliwiają jej zastosowanie. Ziarna kawy mogą być poddawane także metodzie na mokro. Dzięki temu kawa sprawia wrażenie tłustszej i treściwszej, a jej smak jest bardziej charakterystyczny.
Nie bez znaczenia jest również sposób parzenia kawy. Dla wielu czynność ta jest niemalże niczym religia i podchodzą do niej z wielkim namaszczeniem! Nie ma jednak jednej uniwersalnej metody, która sprawdzi się do każdego rodzaju kawy. Właśnie dlatego metody powinny być dobierane indywidualnie. Co w tej kwestii wpływa na smak? Przede wszystkim naczynie, w którym zaparzana jest kawa, ale także stosunek wody do ilości kawy, temperatura wody, czy czas parzenia. Warto dobierać te czynniki właśnie względem konkretnego rodzaju kawy. Tylko wtedy można wyciągnąć z niej cały potencjał.
Jakie inne czynniki warto wyodrębnić?
Oczywiście powyższe czynniki wpływające na smak kawy, to wciąż nie wszystko. Duże znaczenie ma nawet tak prozaiczna rzecz, jak rodzaj kubka, w którym się pije. Jeśli posiada on gładką powierzchnię w środku, smak kawy będzie intensywniejszy, niżeli w kubku chropowatym. Ważny jest także rodzaj opakowania, w którym przechowywana jest kawa. Jeśli jest ono nieszczelne, kawa będzie wietrzeć i tracić swoją naturalną moc.
Dotyczy to nie tylko opakowania firmowego, ale i metody przechowywania jej w domu. Dodatkowo kawa może przechodzić nieco smakiem swojego firmowego opakowania, w zależności, czy jest ono plastikowe, foliowe, czy metalowe. Na smak wpływa także wiek zbioru, czyli dojrzałość owoców. Każdy z wymienionych czynników ma także wpływ na cenę kawy.
Z całą pewnością można zauważyć więc, że smak kawy zależy od wielu różnych kwestii. Nie tylko związanych z samym zbiorem kawy, ale i z przechowywaniem jej w domu, czy przygotowywaniem. Aby jednak cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem kawy, na pewno warto zwrócić uwagę na ofertę Gutmat. Nasze automaty sprzedające oraz kawomaty biurowe zapewniają dostęp do najlepszej jakości, pysznej kawy o wyjątkowym smaku.