Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zatem zadbać o to, by dostarczało nam ono wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Zdrowe śniadanie i pyszna kawa to najlepszy sposób aby zacząć dzień.

Niestety, wybór odpowiedniego posiłku bywa wyzwaniem. Nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu, by przed pracą czy szkołą przygotować zbilansowane, zdrowe danie. W takiej sytuacji rozwiążanie i ciekawą propozycją stanowią świeże sałatki, dostępne w automatach ze zdrową żywnością Gutmat. Dlaczego warto rozważyć włączenie sałatek na śniadanie do naszej codziennej diety?

Zbilansowany, zdrowy skład

salatka-sniadanie-2-2Sałatka często traktowana jajo dodatek do dania, doskonale sprawdza się również jako samodzielny posiłek. Odpowiednio skomponowana może z powodzeniem stanowić jedno z najzdrowszych możliwych śniadań.

Oczywiście, oprócz samych warzyw powinny znaleźć się w niej również składniki, które zawierają białko i tłuszcz. Odrzywcza sałatka może zawierać warzywa, jajko, ser i ziarna. Taki posiłek pozwala szybko dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odrzywczych. Dzięki temu poranki staną się przyjemniejsze i bardziej wydajne.

Ponadto regularne spożywanie sałatek na śniadanie może przynieść bardziej dalekosiężne korzyści, poprawiając ogólną kondycję organizmu i stan zdrowia. Trudno o lepszy i zdrowszy sposób na zaspokojenie porannego głodu.

Lepsza sprawność umysłowa

Dieta ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie nie tylko ciała, ale i umysłu. Spożywając odpowiednio dobrane składniki, możemy skutecznie poprawić pamięć czy zdolność skupiania się.

Elementy, z których najczęściej składają się sałatki, doskonale temu sprzyjają. Większość warzyw, orzechów oraz ziaren pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Sałatki to doskonały wybór dla osób pracujących umysłowo.

Sałatka z dodatkiem orzechów włoskich ułatwi naukę i wykonywanie innych wymagających zadań. To także idealna propozycja również dla uczniów i studentów.

Pomoc w odchudzaniu

Regularne spożywanie sałatek na śniadanie może pomóc również osobom, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów. Posiłek w postaci sałatki łaczy kilka kluczowych cech, które sprzyjają utracie wagi. Wysoka zawartość wody w warzywach doskonale wpływa na metabolizm, pomagając w szybszej przemianie materii.

Składniki sałatki takie jak warzywa czy ziarna zbóż najczęściej zmuszją do aktywnego przeżuwania, co wzmaga uczucie sytości. W ten sposób spożywana jest mniejsza ilość kalorii, w stosunku do innego rodzaju posiłków. Poranna sałatka może być bardzo przyjemnym pierwszym krokiem, który pomoże nam w osiągnięciu wymarzonej wagi.

Pozytywny wpływ na zdrowie

Warzywa, które stanowią bazę sałatki, zawierają cały wachlarz witamin, które wspierają działanie organizmu. Witaminy zawarte w warzywach poprawiają odporność, funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Odpowiednio skomponowane sałatki to kompleksowy sposób na poprawę stanu swojego zdrowia - oczywiście, zakładając, że będą spożywane regularnie.

Ciekawe urozmaicenie diety

Jedną z najlepszych cech sałatek jest praktycznie nieograniczona możliwość dobierania składników. Powszechnie dostępne jest również wiele rodzajów gotowych sałatek, które można kupić w sklepie lub automacie ze zdrową żywnością. Dzięki temu niemal niemożliwym jest popadnięcie w monotonię. Każde śniadanie może być nieco innym przeżyciem, gdyż możliwe kompozycje warzyw, nasion, serów i nawet owoców są nieskończone. 

Argumentów za włączeniem sałatek do codziennej diety jest sporo. Warto dać szansę temu rozwiązaniu i przekonać się samodzielnie, jakie korzyści może przynieść sałatka na śniadanie. Jedno jest pewne - pozytywne efekty tego nawyku będą widoczne już po niedługim czasie.

Sałatka na odchudzanie

Poranna sałatka to nie tylko wspaniały, sycący posiłek. Śniadania w postaci dietetycznej sałatki to również doskonały sposób na odchudzanie. Spożywając codziennie sałatkę, jako element diety odchudzającej wart poznać kilka istotnych wskazówek odnośnie składników.

Niektóre warzywa, owoce czy dodatki nie są wskazane jeżeli chcemy przygotować sałatkę dietetyczną, wspomagającą odchudzanie.

Składniki, których należy unikać w sałatkach dietetycznych:

Większe ilości sera - bezsprzecznie, ser jest smacznym dodatkiem każdej sałatki. Sałatki dietetyczne powinny jednak zawierać ser w niewielkich ilościach. Warto wiedzieć, że sery (zwłaszcza ser żółty), są bogate w tłuszcze i wysoko kaloryczne. Jako alternatywę warto stosować mniejsze ilości lżejszych serów jak feta czy mozzarella.

Dressingi wysokotłuszczowe - dressingów bazie majonezu, śmietany i innych tłustych sosów nie są wskazane w przypadku sałatek dietetycznych. Dressingi i sosy na bazie jogurtu, musztardy, octu lub świeżych soków cytrusowych sprawdzą się w tym przypadku znacznie lepiej.

Dodatki - Warto pamiętać, iż nawet najdrobniejsze dodatki do sałatek mogą być bardzo kaloryczne. Dodatki do sałatek nadają wyrazistości smaku, jednak mogą stanowić źródło dużej ilości cukru. Przede wszystkim dotyczy to orzechów oraz suszonych owoców. Jako dodatki do sałatek, warto stosować umiarkowane ilości nasion dyni czy owoce o niskiej zawartości cukru. 

Składniki, świetnie nadające się do sałatek na odchudzanie:

Zdrowe tłuszcze - jako źródło zdrowych tłuszczy stosować można awokado, orzechy włoskie lub oliwę z oliwek.

Owoce - świeże truskawki, borówki, maliny czy jabłka to świetny dodatek do każdej sałatki. Są one nie tylko źródłem naturalnej słodyczy, ale również cennych witamin, minerałów i błonnika.

Warzywa - szpinak, sałata, rukola, papryka, ogórki, pomidory oraz marchewki, to wspaniałe warzywa. Nadają one sałatce objętości, dostarczą błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są nisko kaloryczne.

Ciekawe sałatki

Zarówno sałatki owocowe jak i warzywne mogą stanowić bardzo ciekawy i smaczny posiłek. Jako składniki dla niecodziennej sałatki zalecamy wykorzystać połączenie następujących warzyw, owoców i dodatków:

  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony
  • mieszanka sałat (np. sałata masłowa, rukola, szpinak)
  • awokado
  • borówki lub maliny
  • niewielka ilość orzechów (np. włoskich lub nerkowca)
  • sok z cytryny, oliwa z oliwek
  • sól, pieprz