Ciepło zapewnia to nie tylko komfort termiczny. To relaks i odprężenie dla ciała. Gorąca herbata lub aromatyczna kawa rozgrzeje zziębnięte ciało w deszczowy lub śnieżny dzień, jednocześnie podnosząc na duchu i dodając energii.
Oto kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie rozgrzewających napojów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Kubek gorącej herbaty i ciepły koc
Gorąca herbata w zimny jesienny lub zimowy dzień to właściwie klasyka. Warto ją pić nie tylko ze względu na smak i właściwości rozgrzewające. Herbata, zwłaszcza zielona, to również bogactwo antyoksydantów, mających działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Kubek gorącego napoju może być również skutecznym wsparciem w walce z przeziębieniami. Ulubioną herbatę warto połączyć z odpowiednio dobranymi dodatkami, tworząc aromatyczną, rozgrzewająca kompozycję.
Earl Grey z miodem i cytryną
Subtelny aromat bergamotki, uwielbiany przez wszystkich miłośników herbaty Earl Grey, staje się wyraźniejszy dzięki dodatkowi cytryny.
Plasterek tego owocu nadaje cytrusowej świeżości i stanowi zastrzyk witaminy C. Do tego łyżeczka ulubionego miodu naturalnego i ewentualnie kilka kropel whisky bądź rumu i można cieszyć się przyjemnym ciepłem, z każdym łykiem rozlewającym się po całym ciele.
Zielona herbata z tymiankiem i miętowa z kardamonem
Zieloną herbatę, słynącą z wartości prozdrowotnych, warto połączyć w gorącym naparze z tymiankiem. Tymianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dodatkowo wspierając organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Ma tez intensywny aromat, świetnie komponujący się z naturalną cierpkością zielonych herbacianych liści. Pięknie pachnie i rozgrzewa – idealnie sprawdzi się więc, kiedy wrócimy zziębnięci z dworu.
Podobne działanie ma herbata miętowa, jeśli przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Najlepiej sięgnąć do tradycji bliskowschodnich, gdzie miętę tradycyjnie podaje się z mielonym kardamonem.
To połączenie, choć może wydawać się zaskakujące, naprawdę wspaniale rozgrzewa, relaksuje i pozwala przenieść się myślami do zupełnie innego klimatu.
Posłodzona miodem, smakować będzie nawet dzieciom.
Kawa z rozgrzewającymi dodatkami
Miłośnicy kawy wcale nie muszą rezygnować z niej w czasie chłodów. Podana z aromatycznymi dodatkami sprawdzi się równie dobrze, jak herbata. Rozgrzeje, dostarczy energii i poprawi nastrój. Przygotowana w odpowiedni sposób, może z powodzeniem zastąpić deser!
Mocca z cynamonem i piernikowe latte?
Cynamonowa mocca lub piernikowe latte to rozgrzewający napój i energetyzujący deser w jednym. Warto przygotować je samodzielnie i cieszyć się wyjątkowym aromatem w zaciszu własnego domu.
W jednym i drugim przypadku należy w pierwszej kolejności zaparzyć espresso. Aby przygotować piernikowe latte, 1/3 dużej filiżanki lub wysokiej szklanki napełniamy espresso, dopełniając naczynie gorącym, lekko spienionym mlekiem.
Warto dodać sproszkowane przyprawy – dużą szczyptę mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i goździków.
Aby zamienić napój w deser, posypujemy całość cukrem trzcinowym lub kokosowym.
Cynamonowa mocca powstanie natomiast po zmieszaniu 60 ml espresso, 120 ml gorącego mleka i 2 łyżek syropu czekoladowego. Do tego pół łyżeczki mielonego cynamonu, a na wierzch kleks bitej śmietany. Taka kawa potrafi nie tylko rozgrzać, ale wprawić w prawdziwy błogostan.
Kakao i czekolada – sposób na rozgrzanie i zastrzyk energii
Ciemne kakao i gorzka czekolada zawierają mnóstwo magnezu i antyoksydantów. Rozgrzewają i poprawiają nastrój, stanowią więc idealne rozwiązanie w pochmurny, zimny dzień. Do przygotowania aromatycznego napoju warto wybrać dobrej jakości, ciemne kakao lub czekoladę o jak najwyższej zawartości ziaren kakaowca.
Ciemne kakao z imbirem, kurkumą i kardamonem
Kakao można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Najlepsze będzie kakao gotowane przez chwilę w rondelku o grubym dnie. Do naczynia wlewamy dwie szklanki mleka lub wody i 2 pełne łyżki ciemnego kakao. Do tego po ćwierć łyżeczki rozgrzewających i aromatycznych przypraw – kurkumy, imbiru i kardamonu.
Całość mieszamy i trzymamy na ogniu przez około 3 minuty.
Gorąca czekolada
Aby przygotować pyszną, rozgrzewająco-energetyzującą czekoladę, wystarczy pół tabliczki ciemnej czekolady, startej na tarce, umieścić w kubku lub filiżance i zalać gorącym mlekiem.
Całość zamieszać, a po rozpuszczeniu czekolady posypać aromatycznymi dodatkami.
Niektórzy wybierają cynamon, jednak dla miłośników czegoś naprawdę gorącego wyborem idealnym będzie papryczka chili.
Bardziej klasyczne połączenie można uzyskać dodając łyżeczkę tartej skórki pomarańczowej.
Dzięki przygotowaniu aromatycznych, gorących napojów w domu, łatwiej jest się rozgrzać i zrelaksować. Sprzyja temu zarówno przyjemne ciepło napoju, jak i piękny zapach, unoszący się w całym mieszkaniu w czasie jego przygotowywania!