Zobacz również


Kawa spożywana jest o różnych porach dnia. Najczęściej pijemy ją w ramach w godzinach porannych, ale również w celu dodatkowego pobudzenia pod koniec dnia pracy czy po treningu. Kofeina świetnie pobudza, a wspaniały aromat tego gorącego napoju dostarcza wspaniałych walorów smakowych. Warto jednak poznać odpowiedź czy oprócz pobudzenia, kawa działa na organizm w inny sposób? Czy picie kawy jest zdrowe?

Okazuje się, iż według wielu badań, spożywanie kawy jest zdrowsze niż mogłoby się wydawać.

1. Kawa zmniejsza ból mięśni

Zakwasy znane są wszystkim sportowcom. Ból mięśni spowodowany nadmiernym obciążeniem pojawia się zazwyczaj na drugi dzień po treningu i potrafi utrzymywać się nawet przez 5 kolejnych dni. Według badania przeprowadzonego przez Amerykański Journal of Pain, 2 filiżanki kawy mogą zredukować wysiłkowy ból mięśni (np. po treningu) nawet o 48%.

Link do źródła: https://www.jpain.org/article/S1526-5900(06)01023-6/abstract

Warto o tym pamietać, wychodząc następnym razem z siłowni.

2. Większa ilość błonnika

Błonnik jest cennym minerałem dla organizmu. Filiżanka kawy może zawierać nawet 1,8g błonnika. Biorąc pod uwagę, iż zalecane dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej to około 20-38g, dwie filiżanki kawy mogą odgrywać w tym wypadku znaczną rolę.

3. Pomaga zapobiegać marskości wątroby

Przeprowadzane badania wykazały, iż kawa (w tym również kawa bezkofeinowa) wpływa na obniżenie poziomu enzymów wątrobowych. Niższy poziom enzymów wątrobowych to mniejsze ryzyko wystąpienia marskości wątroby.

4. Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy 2 typu

Wynik przeprowadzanych badań wskazują, iż wśród osób spożywających średnio 6 filiżanek kawy dziennie o ponad 22% spadło ryzyko zachorowania na cukrzycę. Według najnowszych badań, przeliczono iż każda szklanka wypitej kawy dziennie, pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy o blisko 9% (w przypadku spożycia kawy bezkofeinowej ryzyko spada o około 6%).

Badania dotyczą spożycia kawy bez zawartości cukru.

5. Mniejsze ryzyko choroby Alzheimera

Dzięki dużej zawartości kofeiny, kawa ma również właściwości zapobiegające wystąpieniu choroby Alzheimera.

Według badań prowadzonych przez European Journal of Neurolog, wyizolowane związki zawarte w palonej kawie mogą być zapobiegać powstawaniu przyczyn tej ciężkiej choroby.

6. Działanie antydepresyjne

Jak wynika z ponad 10 letniego badania, które objęło łącznie ponad 86 000 kobiet, wśród kobiet które piją 4 filiżanki kawy dziennie (lub więcej) syndromy depresji występowały o ponad 20% rzadziej. Badanie przeprowadzone zostało przez Archives of Internal Medicine.

Badanie wskazało również mniejszy odsetek prób samobójczych wśród osób pijących kawę każdego dnia.

7. Kawa, a choroba Parkinsona

Czynniki genetyczne stanowią jedną z najczęstszych przyczyn występowania choroby Parkinsona. Jednak jak wynika z badań przeprowadzonych w Szwecji, regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby (nawet wśród osób obciążonych genetycznie).

Badania potwierdzają testy przeprowadzane na szczurach, które zostały genetycznie predysponowane do rozwoju choroby Parkinsona. Połączenie kofeiny oraz związków występujących w ziarnach kawy, hamowało rozwój choroby.

8. Mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca

kawa-serce

Z kolei badania przeprowadzone przez Koreańskich naukowców, wykazały iż wśród osób spożywających od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie, rzadziej występują objawy chorób serca. W tym przypadku należy jednak wziąć pod uwagę również różnice żywieniowe jakie występują wśród Koreańczyków oraz ludzi z krajów Europy i USA.

Badania koreańskie zostały potwierdzone również w roku 2019 przez naukowców z Brazylii.

9. DNA i białe krwinki

Osoby spożywające regularnie 2 filiżanki kawy lub więcej, w znacznie mniejszym stopniu ulegają rozpadowi. Oznacza to, iż osoby pijące kawę mają silniejsze DNA.

Link do streszczenia przeprowadzonego badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24740588

10. Mniejsze ryzyko stwardnienia rozsianego

Spożycie co najmniej 4 filiżanek kawy może zredukować ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego oraz hamować rozwój tej choroby. Naukowcy z Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry są zdania, iż kawa zapobiega występowaniu zapalenia nerwów, które może prowadzić do rozwoju stwardnienia rozsianego.