W Polsce dobrze przygotowane kawy można wypić w wyspecjalizowanych kawiarniach, w których pracują doświadczeni bariści. Poza tym świetne kawy można dostać w niektórych automatach vendingowych czy barach z przekąskami – warto zwracać uwagę na rodzaj i markę mielonej kawy. Poza tym coraz popularniejsza zaczyna być idea picia tak zwanej „kawy z prądem”, czyli wzmocnionej różnymi alkoholami.
Oto kilka najpopularniejszych na świecie odmian kawy, z dodatkiem alkoholu.
Kawa po irlandzku – dziedzictwo Wiednia
Wbrew swojej nazwie, kawa po irlandzku nie pochodzi z Irlandii. Pierwsze informacje o kawie po irlandzku – podawanej z alkoholem i pokrytej bitą śmietaną – pojawiają się w opisach dziewiętnastowiecznych kawiarni wiedeńskich.
Współczesny przepis pochodzi z lat czterdziestych XX wieku. Najprawdopodobniej pierwszym szefem kuchni, który dodał irlandzkiej whisky do kawy był pochodzący z hrabstwa Limerick Joe Sheridan. Częstował on kawą zaprawioną whisky pasażerów, schodzących w porcie z pokładów statków.
Aktualnie receptura na prawdziwą kawę po irlandzku podlega pod rozporządzenie irlandzkiej organizacji normalizacyjnej, która jest częścią Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO).
Przepis na kawę po irlandzku (zgodnie z irlandzką normą)
- 4 cl irlandzkiej whisky
- 8 cl gorącej kawy (najlepiej z ekspresu, ze świeżo mielonych ziaren)
- 3 cl świeżo ubitej śmietanki 30%
- płaska łyżeczka brązowego cukru
Gorącą kawę wlewa się do wysokiego, przezroczystego kubka. Do kawy dolewa się whisky i wsypuje cukier, a następnie kawowy koktajl miesza się do całkowitego rozpuszczenia cukru. Łyżeczkę następnie ustawia się tuż nad powierzchnią gorącego napoju i z jej pomocą, na powierzchni kawy rozprowadza się warstwę bitej śmietany. Kawę po irlandzku pije się na gorąco.
Obecnie, dzięki powszechnemu użyciu ekspresów do kawy, najczęściej kawę po irlandzku przygotowuje się z americano (czyli espresso rozcieńczonego gorącą wodą). W różnych częściach świata, poza irlandzką whisky, do jej przygotowania wykorzystuje się inne alkohole, w tym specjalne kawowe likiery, rum, szkocką whisky, a nawet wódkę.
Caffè corretto - kawa po włosku
Nazwa tego wyśmienitego, charakterystycznego dla Włoch napoju wywodzi się z angielskiego słowa correct, który luźno można przetłumaczyć, jako poprawny. Caffè corretto to dla Włochów jedyna poprawna kawa.
Przygotowywana jest w bardzo prosty sposób – barista do filiżanki pełnej aromatycznego espresso dolewa niewielką ilość alkoholu: grappy, sambuki lub brandy. Niektórzy bariści preferują podawanie espresso i wybranego alkoholu w osobnych naczyniach, a w wyjątkowych przypadkach, barista pozwala klientowi samodzielnie poprawić smak kawy alkoholem.
Grappa nadaje kawie subtelnego winnego posmaku, a jeżeli jest starzona w beczce, dodatkowo dodaje trunkowi charakterystycznych nut drewna. Z kolei sambuca to likier anyżkowo-ziołowy i właśnie takiego posmaku nadaje kawie, do której jest dodany.
Niemiecki Rüdesheimer Kaffee
Pochodzący z Rüdesheim nad Renem koktajl kawowy ma swoje korzenie również w latach pięćdziesiątych XX wieku, podobnie, jak kawa po irlandzku. Został wynaleziony przez niemieckiego szefa kuchni, Hansa Karla Adama i po dzisiejszy dzień jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych w niemieckich kawiarniach.
W Rüdesheim nad Renem do podawania tego napoju służą specjalnie zaprojektowane filiżanki. W pozostałych regionach Rüdesheimer Kaffee podaje się w wysokich, przezroczystych kubkach.
Przepis na Rüdesheimer Kaffee
- 125 ml gorącej, czarnej kawy (z ekspresu, ze świeżo mielonych ziaren)
- 3 kostki cukru
- 4 cl niemieckiej brandy Asbach Uralt
- bita śmietana, słodzona cukrem wanilinowym
- wiórki z gorzkiej czekolady
Pierwszym etapem przygotowania koktajlu jest wlanie do filiżanki brandy i wrzucenie do niej kostek cukry, a następnie podpalenie całości. Alkohol flambiruje się do momentu, kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Dopiero po rozpuszczeniu cukru, do filiżanki można wlać gorącą kawę. Napój dekoruje się bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Serwuje się go na gorąco.
Podsumowując, w Europie kultura picia kawy doprawionej alkoholem jest bardzo bogata. Również w Polsce kultura picia kawy coraz bardziej się rozwija – zarówno samego picia kawy, jak i dodawania do niej różnych dodatków (poza alkoholem bardzo popularne jest pokrywanie kawy bitą śmietaną, posypywanie czekoladą w proszku lub cynamonem). Obecnie na prawie każdym dworcu kolejowym czy autobusowym, na każdym wydziale uniwersyteckim i w wielu szkołach spotkać można maszyny vendingowe, parzące doskonałą kawę w bardzo przystępnych cenach.
Pyszna, aromatyczna kawa w przerwie między zajęciami lub w podróży wpływa bardzo pozytywnie na samopoczucie, co przekłada się na ilości wypijanego napoju. To z kolei sprawia, że coraz częściej poszukujemy nowineg oraz bardziej wyszukanych sposobów parzenia i picia kawy. A tych w każdym kraju i każdej kulturze jest bardzo dużo.