Kawa premium to termin, to bez wątpienia hasło bardzo chwytliwe. Według przeprowadzonego w 2018 roku badania, blisko połowa osób spożywających kawę każdego nia, skłonna jest do zakupu kawy premium.
Jakie zatem są główne cechy kaw premium? Czym różnią się one od typowej kawy, dostępnej w sklepach?
Proces powstawania kawy premium
Kluczowe obszary powstawania kawy premium to przede wszystkim różnorodność smaku oraz jakość, którą wyczuć można w każdej filiżance. Aby te kryteria mogły być spełnione, niezbędny jest kontakt z koneserami kawy na etapie jej powstawania.
Smak kawy premium
Konsumenci kawy na całym świecie doceniają przede wszystkim bogaty, aksamitny i głęboki smak. Kawa premium powinna, w pierwszej kolejności odpowiadać na te potrzeby.
Smak kaw jakości premium w żadnym wypadku nie powinien być zdominowany nutą goryczy. Producenci powinni zatem zwracać szczególną uwagę aby ziarna nie zostały "przepalone".
Zarówno producenci kawy, jak również osoby zajmujące się jej przygotowywaniem w kawiarniach i restauracjach powinni odpowiednio dobierać mieszanki kawy.
Jakość ziaren
Podobnie jak w przypadku wina, aspekty środowiskowe w znacznym stopniu przekładają się na jakość ziaren i finalny smak kawy.
Znaczenie ma nie tylko miejsce pochodzenia ziaren ale również stosowanie odpowiednich praktyk podczas ich zbioru.
Jakość premium - gdzie jej szukać?
Będąc na początku drogi, ku znalezieniu najlepszej kawy, warto zapoznać się z opiniami. Cenne miejsca gdzie pozyskać można wiedzę to nie tylko internet.
Kawa z automatu Gutmat
Szybka kawa, w cale nie musi być wątpliwej jakości! Automaty sprzedające Gutmat to najlepszy sposób na szybki kubek pysznej kawy.