turkish2

Czym jest kawa po turecku?

Określenie parzenia kawy po turecku jest związane z tradycyjnym sposobem jej przygotowywania. Kawa bowiem została sprowadzona do Europy właśnie z Turcji. Wbrew temu co powszechnie się sądziło, kawa po turecku nie określa sposobu parzenia zmielonych ziaren kawy zalanych wrzątkiem w kubku lub szklance. Proces przygotowywania kawy po turecku ma za zadanie wydobyć z niej charakterystyczną nutę smakową, czyli siłę połączoną ze słodyczą.

Aby tradycyjnie przygotowana kawa była wyjątkowa, koniecznym jest, aby na etapie parzenia powstała lekka, charakterystyczna pianka. Bez której napój nie będzie już tak smaczny. Metodą po turecku można przygotować kawę dowolnego rodzaju pod warunkiem, iż jest ona świeżo prażona i drobno zmielona. Tak przygotowana dobrze podda się procesowi gotowania, a co za tym idzie - napar z niej będzie wyśmienity!

Tradycyjne parzenie kawy po turecku

Aby poprawnie przygotować kawę po turecku potrzebne jest naczynie zwane tygielkiem. Aby przygotować jedną filiżankę naparu, do tygielka należy wsypać czubatą łyżkę drobno zmielonej kawy z dodatkiem dwóch małych łyżeczek cukru, cynamonu, anyżu i kardamonu. Choć przyprawy nie są obowiązkowe to nadają kawie wyjątkowych walorów smakowych. Następnie należy zalać kawę zimną wodą.

Tak przygotowane naczynie trzeba postawić na małym ogniu, doprowadzić do parowania (nie wrzenia) i zaczekać, aż ostygnie. Parzenie kawy po turecku jest dość czasochłonne, gdyż czynności należy wykonać jeszcze dwukrotnie. Napar powinno się pić, gdy jest bardzo gorący, gdyż wtedy najlepiej smakuje. Zanim jednak się go skosztuje warto odczekać kilka minut, aż na dno opadną fusy. Można również do tego celu użyć sitka.

Uwaga! Kawy po turecku nie wolno mieszać! Cukier powinien zostać umieszczony w tygielku wraz z kawą, a nie jak w klasycznej wersji w filiżance! To bardzo ważne, jeśli chce się uzyskać prawdziwy smak kawy po turecku.

Podsumowując, podczas przygotowywania kawy po turecku koniecznym jest pamiętanie o następujących aspektach:

  • Do parzenia należy użyć zimnej wody.
  • Nie wolno doprowadzić naparu do wrzenia.
  • Kawa po turecku jest podawana bez mleka i śmietanki.
  • Im dłużej kawa będzie się parzyć tym będzie mocniejsza.
  • Kawa po turecku a zdrowie

Z uwagi na to, że smak kawy przygotowywanej po turecku jest intensywny, a jednocześnie słodkawy, wiele osób zastanawia się czy picie tego typu naparu jest zdrowe. W tym miejscu warto podkreślić, iż jest kilka powodów, dla których warto pić kawę parzoną w ten sposób.

Najważniejszym aspektem za tym przemawiającym jest fakt, iż napar parzony po turecku zawiera w sobie wiele pozytywnych dla zdrowa związków. Można do nich zaliczyć choćby kwasy chlorogenowe, czyli silne przeciwutleniacze, które odpowiadają nie tylko za walkę z wolnymi rodnikami.

Antyoksydanty wyrównują również poziom cukru we krwi, ciśnienie oraz obniżają poziom złego cholesterolu.

Co ciekawe, 100g kawy po turecku dostarcza organizmowi 320 kcal, z czego 3/4 stanowią węglowodany. W przypadku osób na diecie warto więc ograniczać jej spożycie do dni, w których potrzebny jest dodatkowy zastrzyk energii.

Kawa po turecku jest bowiem swoistą bombą energetyczną, ponieważ napar przygotowany w ten sposób zawiera najwyższe możliwe stężenie kofeiny. Picie przygotowanej w ten sposób kawy zapewnia więc wsparcie podczas wysiłku, zarówno fizycznego jak i umysłowego.

Skoro już o myśleniu mowa, czas na ciekawostkę. Wyniki wielu badań udowodniły, iż picie kawy po turecku obniża ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera aż o 27%.

Picie kawy zmniejsza również ryzyko udaru, demencji czy choroby Parkinsona. Jak widać, istnieje wiele zalet regularnego spożywania tej pysznej odmiany kawy.

Kawa z ekspresu czy po turecku?

Tradycyjnie przygotowywana kawa po turecku zachwyca swoją głęboką mocą, pobudzającym zapachem i słodkawym smakiem. Parzenie kawy w ten sposób jest jednak czasochłonne, co powoduje zwiększone zainteresowanie nowoczesnymi formami przygotowywania naparu.

Fakt, że kawa z ekspresu jest również smaczna i pobudzająca. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, iż smak kawy po turecku jest wyjątkowy, a sposób jej zaparzania stanowi rytuał. Ten aspekt nadaje kawie z tygielka zupełnie nowej wartości. Co jednak zrobić, gdy nie ma się czasu na przygotowanie tradycyjnego tureckiego naparu?

Dzięki naszym automatom każdy może mieć dostęp do przepysznej kawy oraz innych napojów ciepłych i zimnych. Kawa z naszej maszyny potrafi przenieść na kilka chwil w świat zapomnienia.