Jak przechowywać kawę?

Kawa to produkt spożywczy, który można przechowywać dość długo. Większość producentów wyznacza termin przydatności do spożycia na około 2 lata. W rzeczywistości po tak długim czasie smak i aromat pozostawia wiele do życzenia.

Choć w dalszym ciągu kawa nadaje się do picia, można zapomnieć o delektowaniu się jej subtelną owocową lub orzechową nutą. Właśnie dlatego najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej, w hermetycznie zamkniętej puszce z daleka od promieniowania słonecznego. Dzięki temu na długo zachowa intensywność aromatu i głębię smaku. 

Co ma wpływ na smak kawy?

Nuty smakowe kawy są uzależnione od wielu czynników, tj. miejsce uprawy oraz towarzyszące mu warunki klimatyczne. Upraszczając można stwierdzić, że kawy z Ameryki Południowej są słodkie i stosunkowo delikatne, w ziarnach z Afryki można wyczuć zdecydowaną woń cytrusów lub kwiatów, natomiast kawa z Azji zachwyca mocno wyczuwalnymi nutami przypraw korzennych. Dość duże znaczenie ma także wysokość upraw. Im wyżej położona jest plantacja, tym ziarna rosną większe i wydają się słodsze. Kawy z różnych części świata warto po prostu poznawać i szukać tym samym swoich ulubionych odmian. 

Sekrety procesu parzenia

Tajemnica wybornego smaku kawy tkwi również w odpowiednim sposobie postępowania z ziarnami. Wybierając dla nich właściwe metody parzenia, można wydobyć z kawy, to co w niej najcenniejsze i najbardziej wartościowe.

Ekspres ciśnieniowy, kawiarka, a może bałkańska dżezva? Crema, cappucino, corto, ristretto? Nie istnieje tylko jeden właściwy sposób parzenia kawy. Miłośnicy klasycznego espresso odnajdą ulubione smaki stosując ekspres kolbowy lub klasyczną kafetierę. Osoby uwielbiające niezwykle aromatyczne kawy czarne, bez mleka lub cukru, powinny się natomiast zaopatrzyć w alternatywne urządzenie do parzenia, np. AeroPress lub chemex.

O czym jeszcze pamiętać?

lepsza-kawa-3

Aby napój zawsze smakował wyśmienicie należy przestrzegać tzw. złotej proporcji ilości kawy i wody. W tym celu warto zakupić wagę elektroniczną i w zależności od preferencji oraz rodzaju małej czarnej, odmierzać jej dokładną ilość. Dość istotny jest również wybór młynka do mielenia ziaren, a tym samym dopasowanie wielkości fusów do techniki parzenia. W domu wygodniej jest korzystać z młynka z żarnami, jednak prawdziwi kawosze stosują młynki ręczne.

Tak jak w przypadku herbaty, ogromne znaczenie w procesie parzenia kawy ma jakość wody. Szczególnie w dużych miastach zaleca się ją filtrować. Pomaga to skutecznie usunąć nieprzyjemny zapach chloru pochodzący z procesów uzdatniania. Warto również pamiętać o tym, że im bardziej nasycona tlenem jest woda, tym lepszy jest napój, dlatego bariści zgodnie polecają do parzenia kawy wodę źródlaną. 

Smak małej czarnej to wypadkowa wielu elementów, do których należy m.in. regularne i dokładne czyszczenie urządzenia do parzenia. Systematyczna konserwacja ekspresu zapewnia nie tylko wyborną jakość napoju, ale również jego dłuższą żywotność.

Dodatki do kawy

lepsza-kawa-4Dobrej jakości kawa wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, ale w zależności od indywidualnych preferencji można ją nieco urozmaicić. Poza mlekiem i cukrem, warto spróbować czegoś mniej oczywistego.

Espresso z mlekiem skondensowanym to połączenie znane głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a u nas popularne pod nazwą kawa po wietnamsku. Tak przygotowany napój jest na tyle słodki, że z powodzeniem może też zastąpić ulubiony deser. Mała czarna z dodatkiem aromatycznego kardamonu i chili to z kolei świetny przykład kawy po arabsku. Choć w Polsce takie połączenie nie jest jeszcze zbyt popularne, z pewnością zasługuje na większą uwagę. Nie ulega wątpliwości, że najbardziej znaną wersją tego napoju jest kawa po irlandzku - z odrobiną whiskey.

W przypadku alkoholu możliwości są jednak nieograniczone. Wersja jamajska to kawa z dodatkiem rumu, a z ginem - angielska. Można również połączyć ulubione espresso czy cappuccino ze słodkim likierem tworząc własną odmianę napoju. 

Najlepsza kawa to Twoja kawa

lepsza-kawa-2Każdy wielbiciel kawy ma o niej własne wyobrażenie. Jedni kochają jej słodycz, a inni wprost przeciwnie - najbardziej cenią gorycz albo kwasowość. Pierwsi preferują w smaku łagodność, a drudzy moc i intensywność. Warto jednak pamiętać, że każda decyzja podjęta na etapie wyboru, przechowywania czy parzenia kawy ma znaczenie dla jej smaku. Cała trudność tkwi w tym, aby odkryć sekret swojego ulubionego napoju.

Jeżeli natomiast chodzi o najlepszą, szybką kawę na mieście, dworcu czy w centrum handlowym, zdecydowanie Polecamy kawę z automatu GUTMAT!