Jakie jest stężenie kofeiny w zielonej herbacie?

zielona-2Kofeina jest alkaloidem występującym między innymi w kawie, ziarnach kakaowca, guaranie oraz zielonej herbacie. W tej ostatniej nazywana jest teiną. Świeżo zaparzona filiżanka zielonej herbaty o pojemności 230 ml zawiera około 25 miligramów kofeiny. W tej samej ilości naparu czarnej herbaty jest jej dwa razy więcej, a kawy - cztery razy więcej.

Ilość kofeiny w zielonej herbacie różni się w zależności od jej rodzaju, gatunku, a nawet miejsca, w którym rosła. Znaczenie ma także sposób otrzymania naparu: zalanie liści wrzącą wodą i parzenie przez 3-4 minuty zwiększa jej zawartość.

W celu znacznego ograniczenia ilości kofeiny w naparze w Chinach wylewa się pierwszy odwar i zalewa liście ponownie.

 

Specyfika działania kofeiny z zielonej herbaty

Kofeina zawarta w zielonej herbacie działa inaczej na organizm niż ta sama substancja znajdująca się w kawie. Związek aktywny z małej czarnej wchłania się już w żołądku, co skutkuje jego szybkim przeniknięciem do krwi i całego organizmu.

Kofeina z zielonej herbaty przyswajana jest dopiero w jelitach, co powoduje jej wolniejsze, ale dłuższe działanie pobudzające.

Ponadto garbniki zawarte w zielonej herbacie również działają spowalniająco na przedostawanie się substancji aktywnej do krwiobiegu. Kofeina pochodząca z zielonej herbaty nie pobudza gwałtownie, ale oddziałuje łagodnie i długotrwale.

Dodatkowo substancja ta w zielonej herbacie łączy się z aminokwasem L-teaniną, który wpływa łagodząco na jej działanie i wykazuje właściwości uspokajające.

 

Zawartość kofeiny w napojach na bazie zielonej herbaty

zielona-3

Popularne napoje na bazie naparu z liści zielonej herbaty również zawierają kofeinę. Przykładowo w 230 ml Lipton Green Tea jest około 16.4 miligramów kofeiny. Porównywalną ilość tej substancji zawiera Nestle Peach Green Tea. Zawartość kofeiny w zielonej herbacie z butelki jest trudno oszacować ponieważ jej ilość zależy od innych substancji, które dodano do wyprodukowanego napoju. Dlatego też gotowe napoje zawierają jej dużo mniej niż świeżo zaparzony napar z liści.

Działanie kofeiny na organizm

Umiarkowane spożywanie kofeiny, czyli od 100 do 300 miligramów dziennie, działa korzystnie na organizm redukując zmęczenie i senność. Taka ilość poprawia wydolność fizyczną i umysłową oraz uefektywnia koncentrację i sprawność myślenia.

Europejski Urząd d/s Bezpieczeństwa Żywności potwierdził, że spożycie jej w dawce 75 miligramów zwiększa czujność i zdolność skupienia uwagi. Niektóre badania wskazują na pozytywne działanie kofeiny na metabolizm organizmu poprzez usprawnienie procesów trawienia oraz nasilenie lipolizy tkanki tłuszczowej i termogenezy.

Kofeina uznawana jest obecnie za środek pobudzający, a jej nadmierne spożywanie może mieć negatywne skutki. Należy przy tym pamiętać, że owo "nadmierne spożycie" to 500-600 miligramów na dzień. Oznacza to, że aby ją przekroczyć należy wypić około 5 litrów świeżo zaparzonej zielonej herbaty, niemal 1 litr mocnej kawy i ponad 8 litrów gotowych napojów na bazie naparu z zielonej herbaty.

Gorący napój zawsze pod ręką

Zarówno zielona herbata, jak i inne napoje gorące chętnie spożywane są w różnych porach dnia. Automaty sprzedające Gutmat pozwalają zwiększyć dostępność do tych napojów w miejscach pracy, na uczelniach czy miejscach użyteczności publicznej. Dostępny w naszych automatach asortyment to starannie dobrane produkty. Pyszna gorąca herabta lub kawa z automatu to wspaniały sposób na chwilę odpoczynku w ciągu dnia.