Zobacz również
- Kilka słów o kawie crema
- Dodatki do kawy - dla smaku i aromatu
- Jak kawa może zmniejszyć ryzyko chorób serca?
W sezonie zimowym, oprócz gorących czekolad i herbat, warto spróbować też aromatycznej kawy z niebanalnymi dodatkami. Tego typu napoje nie tylko pobudzą i dodadzą energii, ale też ukoją wyjątkowym smakiem i otulą uczuciem ciepła.
Kawa - sposób na rozgrzanie
Kawa zimowa to doskonały sposób na rozgrzanie się przed wyjściem z domu na uczelnię lub do pracy. To również dobry pomysł na umilenie zimowego wieczoru pod kocem. Kawa zimowa może być bowiem idealnym pretekstem do chwili odpoczynku w chłodny dzień.
Czarny napój z zimowymi dodatkami doskonale rozgrzewa, podnosi na duchu i poprawia nastrój niezależnie od pogody na zewnątrz.
Spróbuj rozgrzewającej kawy z automatu. Poznaj ofertę automatów vendingowych Gutmat!
Zimowe napoje kawowe są pełne aromatu i bogatego smaku – dlatego czasami warto zrezygnować ze zwykłej czarnej lub białej kawy i spróbować czegoś nowego. Trzymając w dłoniach ulubiony kubek można rozgrzać się od środka i poczuć ciepły, przytulny klimat najzimniejszej pory roku.
Dodatki do kawy na zimę
Jakie dodatki doskonale sprawdzą się w przygotowaniu kawy na zimę?
- przyprawy korzenne (cynamon, wanilia, kurkuma, kardamon)
- kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady
- kakao
- syropy smakowe lub likiery (klonowe, waniliowe, kokosowe, czekoladowe itp.)
- bita śmietana
- pomarańcze
- mleko smakowe (waniliowe, migdałowe, imbirowe, kokosowe)
- pianki
- ciasteczka
- orzechy i inne bakalie
Jakość ziaren to jakość kawy
Jakość ziaren kawy oraz sposób przygotowania tego napoju ma bardzo duże znaczenie. Dlatego warto zwrócić uwagę, by kawa, która jest bazowym składnikiem zimowego napoju miała niepowtarzalny smak i aromat.
Najlepsze rezultaty można osiągnąć dzięki użyciu świeżo zmielonych ziaren kawy. Idealnie sprawdzi się Arabica, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, w którym można wyczuć słodkie nuty.
Doskonałej jakości kawa świetnie smakuje również solo, ale w zimowe dni warto postawić na pyszne dodatki, dzięki którym można delektować się jej smakiem.
Rozgrzewająca kawa zimowa – przepisy
Oto kilka przepisów na zimową kawę, które można wykorzystać w chłodne dni.
Kawa z przyprawami korzennymi
Przyprawy korzenne doskonale wzbogacają smak kawy. Kawa zimowa z przyprawami korzennymi sprawdzi się w mroźny dzień lub wieczór.
Składniki: kawa z dobrej jakości ziaren, na przykład espresso z kawiarki lub ekspresu, łyżeczka ulubionych przypraw korzennych (może to być gotowa lub samodzielnie przygotowana mieszanka z cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, wanilią itp.), miód lub brązowy cukier, mleko krowie lub roślinne (według uznania).
Przygotowanie: Do ugotowanej wody należy dodać zaparzoną wcześniej kawę oraz mieszankę korzennych przypraw. Całość zamieszać, dodać łyżeczkę miodu lub cukru i wlać mleko według upodobań.
Kawa piernikowa z bitą śmietaną
Smak i zapach piernika to nieodłączny element zimy. Dlatego smak kawy piernikowej z bitą śmietaną przypadnie do gustu miłośnikom grudniowych aromatów.
Składniki: kawa z dobrej jakości ziaren, mleko, syrop klonowy, naturalna esencja waniliowa, szczypta przypraw korzennych, bita śmietana, cynamon.
Przygotowanie: wymieszać ze sobą i podgrzać syrop klonowy, trzy łyżki mleka i przyprawy korzenne, resztę mleka podgrzać w osobnym naczyniu (można je dodatkowo spienić za pomocą spieniacza). Do podgrzanego mleka wlać syrop klonowy z przyprawami, esencję waniliową i zaparzoną kawę. Całość udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.
Czekoladowa kawa zimowa
Kawa i czekolada to duet idealny, który zapewnia pobudzające i wyjątkowe połączenie smaków.
Składniki: kawa z dobrej jakości ziaren, mleko, kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady, szczypta cynamonu i kakao.
Przygotowanie: w naczyniu podgrzać mleko, dodać do niego kostki czekolady, mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, całość dodać do świeżo zaparzonej kawy i posypać napój szczyptą cynamonu i kakao.
Kawa na zimę – podsumowanie
Wymienione w artykule dodatki do kaw można łączyć w sposób dowolny – zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Co więcej, każdy może dowolnie żonglować ilością dodawanych przypraw, syropów czy innych produktów. Ważne, aby zimowa kawa była pełna wyrazistego aromatu i smaku, który dostarczy wspaniałych, rozgrzewających doznań w chłodne dni lub wieczory.
By móc cieszyć się pyszną kawą zimową nie trzeba iść do kawiarni. Można skorzystać z podanych wyżej składników i przepisów, które z pewnością zasmakują każdemu kawoszowi.
kawa zimowa, pomysły na ozdoby z kawy, przepis na dobrą kawę, kawa z dodatkami, rozgrzewająca kawa, kawa piernikowa